Fit Sernik bez cukru
Szukasz przepisu na ciasto które z czystym sumieniem możesz zjeść będąc na diecie? Ten przepis jest dla Ciebie! Ciasto przygotowane jest bez dodatku mąki i cukru, a jego główny składnik stanowi twaróg.
Każdy przepis który tu znajdziecie nie zawiera cukru oraz mąki pszennej
W mojej wersji sernika na górze ciasta znalazło się masło orzechowe połączone z serkiem mascarpone i orzechami. Pamiętaj, że jeśli jesteś na diecie z ograniczoną ilością tłuszczy, lepiej unikać tego typu dodatków.
Jeśli chodzi o sam twaróg, często błędnie postrzegamy go jako produkt nieodpowiedni w trakcie redukcji. Zapominając że dostarcza sporej ilości białka. Nabiał jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób które w swojej diecie starają się unikać mięsa.
Zwróć uwagę podczas zakupów na to aby skład gotowego twarogu był jak najkrótszy.
Składniki:
Sernik:
1 kg twarogu sernikowego
2 łyżki mąki kokosowej
1 paczka budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka oleju kokosowego
7 łyżek ksylitolu
5 jajek
Masa orzechowa:
250 g serka mascarpone
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki ksyliotolu
100 g dowolnych orzechów
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na sernik zmiksuj na gładką masę.
- Nasmaruj tortownice (28cm) masłem lub olejem
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, na dole piekarnika ustaw naczynie z wodą, tortownice nakryj folią aluminiową i piecz sernik w ten sposób 30 minut, kolejne 30 minut bez folii
- Po 60 minutach wyciągnij sernik i odstaw do ostygnięcia
- Wszystkie składniki na krem również zmiksuj na gładką masę, następnie rozprowadź na górze wystudzonego sernika. Odstaw na godzinę do lodówki