Szukasz przepisu na ciasto które z czystym sumieniem możesz zjeść będąc na diecie? Ten przepis jest dla Ciebie! Ciasto przygotowane jest bez dodatku mąki i cukru, a jego główny składnik stanowi twaróg.

Każdy przepis który tu znajdziecie nie zawiera cukru oraz mąki pszennej

W mojej wersji sernika na górze ciasta znalazło się masło orzechowe połączone z serkiem mascarpone i orzechami. Pamiętaj, że jeśli jesteś na diecie z ograniczoną ilością tłuszczy, lepiej unikać tego typu dodatków.
Jeśli chodzi o sam twaróg, często błędnie postrzegamy go jako produkt nieodpowiedni w trakcie redukcji. Zapominając że dostarcza sporej ilości białka. Nabiał jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób które w swojej diecie starają się unikać mięsa.
Zwróć uwagę podczas zakupów na to aby skład gotowego twarogu był jak najkrótszy.

Składniki:

Sernik:

1 kg twarogu sernikowego

2 łyżki mąki kokosowej

1 paczka budyniu waniliowego bez cukru

1 łyżka oleju kokosowego

7 łyżek ksylitolu

5 jajek

Masa orzechowa:

250 g serka mascarpone

3 łyżki masła orzechowego

2 łyżki ksyliotolu

100 g dowolnych orzechów

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na sernik zmiksuj na gładką masę.
  2. Nasmaruj tortownice (28cm) masłem lub olejem
  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, na dole piekarnika ustaw naczynie z wodą, tortownice nakryj folią aluminiową i piecz sernik w ten sposób 30 minut, kolejne 30 minut bez folii
  4. Po 60 minutach wyciągnij sernik i odstaw do ostygnięcia
  5. Wszystkie składniki na krem również zmiksuj na gładką masę, następnie rozprowadź na górze wystudzonego sernika. Odstaw na godzinę do lodówki