Kokosowy Jagielnik
Pyszne i sycące ciasto którego porcja spokojnie może stanowić doskonałą przekąskę nawet w trakcie redukcji. Ciasto przygotowane jest bez dodatku mąki i cukru, a jego głównym składnikiem jest kasza jaglana.
Dlaczego warto wprowadzić kaszę jaglaną do swojego jadłospisu?
- wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
- obniża poziom złego cholesterolu
- ma właściwości antywirusowe
- nie uczula, nie zawiera glutenu (odpowiednia dla osób cierpiących na celiaklię)
- zawiera witaminy z grupy B
- pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie
- jest lekkostrawna i jednocześnie pożywna
Spód ciasta to połączenie daktyli, oleju kokosowego, otrębów żytnich i kakao. Kolejna warstwa to kremowa, kokosowa masa z kaszy jaglanej, mleczka kokosowego i wiórków ( jeśli zależy nam na wysokiej zawartości białka w diecie, do kremu spokojnie można dodać odżywkę białkową). Góra ciasta to domowa czekolada na bazie oleju kokosowego, ale równie dobrze można rozpuścić gorzką czekoladę kupioną w sklepie.
Składniki:
Spód:
Szklanka daktyli
Otręby żytnie ( 4 łyżki)
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
Słodzik/ stewia / miód
Masa kokosowa:
150 g kaszy jaglanej (1,5 torebki)
1 puszka mleka kokosowego
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków
słodzik/ stewia / miód
Tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odsączamy po około 20 minutach, łączymy z resztą składników spodu ciasta, ugniatamy, otrzymaną masą wylepiamy spód tortownicy.
- Ugotowaną kaszę jaglaną bardzo dokładnie blendujemy z resztą składników masy kokosowej i przekładamy do tortownicy na daktylowy spód.
- Wstawiamy do lodówki na 30 minut
- Polewamy roztopioną tabliczką gorzkiej czekolady
- Wstawiamy całość do lodówki na około 3 godziny