Pyszne i sycące ciasto którego porcja spokojnie może stanowić doskonałą przekąskę nawet w trakcie redukcji. Ciasto przygotowane jest bez dodatku mąki i cukru, a jego głównym składnikiem jest kasza jaglana.

Dlaczego warto wprowadzić kaszę jaglaną do swojego jadłospisu?

  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • ma właściwości antywirusowe
  • nie uczula, nie zawiera glutenu (odpowiednia dla osób cierpiących na celiaklię)
  • zawiera witaminy z grupy B
  • pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie
  • jest lekkostrawna i jednocześnie pożywna

Spód ciasta to połączenie daktyli, oleju kokosowego, otrębów żytnich i kakao. Kolejna warstwa to kremowa, kokosowa masa z kaszy jaglanej, mleczka kokosowego i wiórków ( jeśli zależy nam na wysokiej zawartości białka w diecie, do kremu spokojnie można dodać odżywkę białkową). Góra ciasta to domowa czekolada na bazie oleju kokosowego, ale równie dobrze można rozpuścić gorzką czekoladę kupioną w sklepie.

Składniki:

Spód:

Szklanka daktyli

Otręby żytnie ( 4 łyżki)

2 łyżki kakao

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka masła orzechowego

Słodzik/ stewia / miód

Masa kokosowa:

150 g kaszy jaglanej (1,5 torebki)

1 puszka mleka kokosowego

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków

słodzik/ stewia / miód

Tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odsączamy po około 20 minutach, łączymy z resztą składników spodu ciasta, ugniatamy, otrzymaną masą wylepiamy spód tortownicy.
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną bardzo dokładnie blendujemy z resztą składników masy kokosowej i przekładamy do tortownicy na daktylowy spód.
  3. Wstawiamy do lodówki na 30 minut
  4. Polewamy roztopioną tabliczką gorzkiej czekolady
  5. Wstawiamy całość do lodówki na około 3 godziny